Interviu Cristina Chiriac

Actualizată în: 21 Dec. 2020


1. Conduci singura confederatie din România dedicata femeilor. De ce o confederatie feminina? 

Cred în puterea de munca, pasiunea si determinarea femeilor într-o lume în care barbatii conduc majoritatea sectoarelor economice. România are un potential imens în ceea ce înseamna profesionalismul si capacitatea manageriala a femeilor, fie ca vorbim de companii de stat sau private. Statistica ne arata ca peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de actionari în companii active pe piața din România, iar ca pondere, cifra reprezinta 37% din totalul actionarilor din România. Femeile din România ocupa 31,2% dintre pozitiile de management locale, putin sub media zonei euro, dar peste media globală, România clasându-se înaintea unor state mult mai avansate din punct de vedere economic, precum Germania, Cehia, Danemarca sau Olanda. Totodata, desi mai sunt pasi de facut pentru ca majoritatea femeilor din România sa aiba sanse egale, în ultimii 10 ani progresul în mediul de business a fost unul sustinut, peste media UE si chiar a zonei euro. Exista toate premisele pentru ca urmatorii 10 ani sa aduca noi progrese ale leadership-ului feminin pe plan local si, odata cu acestea, sa existe si o crestere a cifrei de afaceri însumate a companiilor controlate de femei. Ca urmare, am simtit nevoia femeilor de a se uni sub o singura umbrela în vederea promovarii intereselor economice si dezvoltarii antreprenoriatului feminin.

În cadrul CONAF întâlnesti antreprenori cu experienta si o lume axata pe gasirea solutiilor practice pentru dificultatile si problemele din mediul de afaceri românesc. Învatam împreuna sa cream oportuniati si o cultura antreprenoriala conectata la noile trenduri în materie de business.

Suntem mai mult decât o comunitate de antreprenori de gen feminin care si-au unit forțele. Ca sa schimbam si sa îmbunatatim legi, reguli si norme din mediul antreprenorial, mai întâi trebuie sa rafinam mentalitati. Respectul fata de valoarea si munca antreprenorului femeie e primordial.

2. Te-am vazut sustinând un speech consistent în fata unei sali pline a Ateneului Român, unde se afla si Presedintele României si Primul Ministru, alsturi de nume grele din antreprenoriatul românesc, si asta fara sa se simta vreun trac de scena, fara sa gresesti vreun cuvânt, fara sa obosesti. Cum îti iese? 

Orice lucru este posibil atunci când crezi în ceea ce faci si în ceea ce spui. Am avut emotii pentru ct a fost un moment important pentru mine dar si pentru Confederatia pe care o conduc, însa în viata am învatat ca fara emotii si trairi intense nu poti construi lucruri marete.

Am avut de-a lungul timpului privilegiul sa cunosc oameni importanai ca si statut social sau profesional, am interactionat cu oficiali, însa cel mai important aspect mi se pare întâlnirea si interactiunea cu mediul antreprenorial din care fac parte.

Am învatat înca din copilarie ca atunci când spui adevarul, când esti onest si dedicat unei cauze nu ai de ce sa te pierzi în fata audientei. Viata m-a învatat, de asemenea, ca cele mai speciale momente sunt cele când în emulatia momentului reusim sa ne asezam gândurile si putem sa spunem în cuvinte simple, mesajul pe care dorim sa îl transmitem. Întâlnirea cu sala plina a Ateneului Român, alaturi de Presedintele României si de Primul Ministru a fost un moment la care am sperat si visat sa se realizeze. Pot spune ca eram pregatita emotional întrucât stiu ca acela a fost un moment care a reprezentat un pas important pentru mine si Confederatia pe care o reprezint. Acea seara m-a facut sa fiu extrem de mândra pentru realizarile profesionale însa m-a obligat ca din acel moment sa am standarde mai înalte, sperante mai mari si obiective de atins mult mai marete.

3. Ai câteva sfaturi pentru cei care vor sa fie ca tine? 

Nu ne-am nascut învatati, nu le stim pe toate, însa cu tenacitate, daruire si multa munca putem sa reusim tot ce ne propunem în viata, atât pe plan personal cât și profesional. Îndemn pe toata lumea sa fie ca ei, nu ca mine, pentru ca fiecare este unic si special în felul lui si tocmai de aceea suntem cu totii diferiti.

Cei care vor sa reuseasca în business trebuie sa se înarmeze cu rabdare si sa atie ca drumul catre succes este pavat si cu nereusite, cu obstacole, iar ceea ce nu te doboara te face mai puternic!

4. Esti primul mentor din programul Mentoring Generations, lucru pentru care îti multumim foarte mult. Pot sa te întreb de ce o persoana cu o agenda atât de încarcata ca a ta, îsi mai gaseste timp si pentru mentorat? 

Întodeauna mi-a placut sa învat: eu de la altii si la rândul meu sa pot darui altora din putinul pe care îl stiu.

Îmi place sa cred ca împartasind din experienta personala si de business pot ajuta la dezvoltarea unei comunitati antreprenoriale în România. Mentoringul este un instrument puternic, ideal atunci când vrem sa ajutam oamenii sa creasca sau când se afla în fata unei perioade de tranzitie. Dincolo de sfaturi si întrebari însa, mentorul îl poate ajuta pe mentee în extinderea retelei de cunostinte, îl poate initia în arta networking-ului, îl poate prezenta oamenilor potriviti. Mentorul are un rol dual: el trebuie sa provoace si sa sprijine în acelasi timp. Trebuie sa fie persoana care nu te va lasa sa renunti asa usor. Despre asta este vorba si în business, despre puterea de a merge mai departe indiferent de obstacol si a învata din orice experienta, fie ea si mai putin placuta.

5. Îti mai amintesti primele tale zile profesionale, primele zile de lucru? Cum au fost? 

Primele zile de lucru au fost agitate. Doream sa cunosc totul din prima zi si evident sa pot rezolva orice problema fara tagada. La început parea practic imposibil sa cunosti totul, însa nu m-am lasat doborâta de povara functiei sau de experienta redusa de atunci, ci am învatat zi lumina, perfectionându-ma continuu la locul de munca, spunându-mi în permanenta ca“mâine voi reusi sa rezolv ceea ce astazi nu am putut face”. Astfel, am constatat ca depasind bariera emotionala si punându-ne singuri target-uri crescute, putem ajunge zilnic sa ne depasim propriile asteptari si sa reusim într-un timp scurt sa obtinem o performanta crescuta.

6. Ai o experienta vasta si diversificata, de la mintea creativa a brandului Flori de ie, la cea analitica specifica Bursei de valori. Daca ai lua-o de la început, ce ai face diferit? 

Îmi place viata mea si tot ceea ce am creat si realizat pâna acum. Daca as putea sa o iau de la început as parcurge aceleasi etape pentru ca fiecare treapta m-a învatat câte ceva, am cunoscut oameni minunati si am facut fata multor provocari. Evident ca au fost si perioade mai putin faste, însa cu atentie, analiza aprofundata si optimism am reusit sa gasesc soluții la majoritatea problemelor vietii. Se spune din popor ca nu exista problema fara solutie! Nu am obosit niciodata sa caut si sa ma bucur de tot ceea ce este bun si frumos în viata, sa apreciez pe cei din jurul meu si sa le ofer din experienta si cunostintele mele de pâna acum.

7. Care ar fi primul sfat pe care i l-ai da unui mentee? 

FII TU! În tot ceea ce faci! Trebuie sa întelegem ca putem avea modele de urmat, aspiratii, vise, însa întotdeauna trebuie sa nu uitam sa fim noi! Mentorul îti ofera o noua perspectiva, o viziune obiectiva, din afara, însa nu poate lua el deciziile în locul tau. Mentorul poate fi un înger însa nu este Dumnezeu!

Daca esti un antreprenor la început de drum, discutiile cu un mentor te pot ajuta sa ai o viziune de ansamblu asupra a ceea ce se întâmpla în domeniul tau de activitate, sau în lumea afacerilor în general. Ca lider esti singur cu deciziile tale, ai toata responsabilitatea, dar nu esti responsabil în fata nimanui.

8. Zi-mi un secret.

Zâmbesc chiar si atunci când sunt suparata!12 afișare0 comentariu